Truskawki nie tylko dla zdrowia, lecz także dla urody!

Rozkosznie smaczna zapowiedź lata! Nie dość, że cieszą nas jedynym w swoim rodzaju aromatycznym zapachem, pięknym wyglądem i oszałamiającym smakiem, to jeszcze mają korzystny wpływ na organizm.

Bogactwo truskawek

100 g truskawek zawiera: 28 kcal, 0,7 g białka, 0,4 tłuszczu, 7,2 g węglowodanów, 1,8 g błonnika, 133 mg potasu, 25 mg fosforu, 26 mg wapnia, 10 mg magnezu, 1 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, manganu , 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.

Truskawki mają w sobie więcej witaminy C niż cytryny czy grejpfruty. Znajdująca się w nich witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. Bogactwo soli organicznych wpływa na poprawę przemiany materii, pektyny ułatwiają pasaż jelitowy i oczyszczanie z resztek pokarmu, korzystnie wpływając na naturalną florę bakteryjną. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz usprawniają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Truskawki wykazują też właściwości odtruwające i oczyszczające z toksyn. Zawierają bromelinę – enzym rozkładający białka. Bromelina (najwięcej jest jej w świeżym ananasie) pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz różne urazy (np. u sportowców).

Spożywanie truskawek zaleca się osobom z nadwagą. Ze względu na wysoką zawartość żelaza owoce te mają swój udział w profilaktyce i leczeniu anemii, wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy. Są nieocenione przy chorobach reumatycznych i artretycznych, schorzeniach serca, wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.

Truskawki mają w swoim składzie cenne fitocydy (które występują też w czosnku i cebuli) – związki o właściwościach przeciwzapalnych, bakteriobójczych, wirusobójczych, pomocne podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

Medycyna ludowa, której doświadczeń nie wolno lekceważyć, od dawna stosuje napary z liści truskawek przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii, a działanie tych prostych i  niezwykle tanich metod leczniczych potwierdziła także medycyna oficjalna.

Rozgniecione owoce i sok wykorzystuje się w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów. Picie herbatki z liści i kwiatów truskawki zaleca się przy przeziębieniach.

Nie ma dwóch takich samych osób, dlatego nie może być dwóch takich samych diet. U nas każda dieta jest inna, dopasowana do Twoich potrzeb, preferencji oraz wykluczeń. Odchudzamy po ludzku. Dostaniesz dietę i opiekę ekspertów.

Sprawdź >